Rädda 5 miljoner liv per år – bryt stillasittandet!

Konstnär Theodor Kielland-Torkildsen, Oslo Museum



WHO har efter tio år uppdaterat sina riktlinjer för fysisk aktivitet. Från 150 minuter i veckan till 150 till 300 minuter i veckan.


Dagens gymnasieungdomar spenderar 80 procent av sin vakna tid på rumpan. Kanske inte så konstigt, deras vuxna förebilder sitter still 60 procent (10-11 timmar) av sin vakna tid.


Det finns mycket att vinna om vi lyckas bryta stillasittandepandemin och är fysiskt aktiva en stund (30-60 minuter) varje dag. 


Vardagsrörelser som raska promenader och dans är en bra början om vi vill minska dagens ofattbara FEM MILJONER dödsfall i världen – varav 12 000 i Sverige – kopplade till dagens stillasittande, fysiskt inaktiva livsstil.


En livsstil som bidragit till att vi “moderna människor” nog får räknas till den klenaste, sjukaste och mest sårbara upplagan i arten människas utveckling.


Fysisk aktivitet minimerar de flesta av dagens livsstilsrelaterade tillstånd; kraftlöshet, ångest, depression, oro, stress, utmattning, sömnproblem, svajigt immunförsvar, hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och benskörhet.


Att röra på dig kommer ge dig stärkt självkänsla och självförtroende, bättre minne och lärande, kreativare , lugnare och mer harmonisk, starkare mentalt och fysiskt, lever längre. Förmodligen känner du dig snyggare också.


/ Torgny Steen


Källa

https://ekoappen.se/blogg/rorelse-starkt-vaccin-mot-den-varsta-pandemin/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vittnesmål från en bekymrad medborgare

Dr Sanna Ehdin: Ge barnen gratis vitaminer!